«Волинський спадок» охопить дев’ять заказників

Неможливо уявити історико-культурний екомаршрут «Волинський спадок» без багатства природи нашого краю.

Значна його частина буде прокладена територією Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». Увійдуть до проекту заповідні урочища, пам’ятки природи, а також чимало заказників, про які ми розповімо далі.

Загальнозоологічний заказник «Зубр». 5530 га. Його мета передусім зберегти популяцію зубра Bison bonasus – найбільшого ссавця Волині. Ці тварини перебувають під загрозою зникнення у світовому масштабі. Статус лісового масиву забезпечує також збереження дубів та сосен, раритетних видів рослин і тварин, цінних видів фауни.

Загальнозоологічний заказник «Різнолісся». 128 га. Лісовий масив дубово-грабових і вільхових насаджень з домішкою берези. Тут росте рідкісна модрина європейська. Вік насаджень до 160 років. Зустрічаються вовчі ягоди, цибуля ведмежа, що занесені до Червоної книги.

Загальнозоологічний заказник «Кемпа». 120 га. Статус надано для збереження ясеново-вільхового лісу. Також ростуть столітні культури сосни і дуба. Це місце мешкання і розмноження багатьох видів поліської фауни, у тому числі борсука європейського. Центральна частина заказника заболочена і заросла очеретом на 80–85%.

Загальнозоологічний заказник «Берестянський». 35,6 га. Функціонування природоохоронного об’єкту задля збереження заболоченого чорновільхового лісового масиву Цуманської пущі з цінними природними комплексами. Є місцем розмноження бобрів річкових, також трапляється видра річкова.

Ландшафтний заказник «Кормин». 549 га. Охороняється державою. Заказник тягнеться на п’ятнадцять кілометрів уздовж річки Кормин, на честь якої його й названо. Тут є безліч природних об’єктів: дубові гаї, вільхові та соснові ліси, безкраї луки і болотисті місцини. На території заповідника мешкає безліч рідкісних тварин, більшість з яких занесено до Червоної книги.

Суський ботанічний заказник. 298 га. Розташований на території Суського лісництва Клеванського держлісгоспу. Являє собою масив старовікового соснового лісу. Росте 250-літній дуб. Місце зростання рідкісних видів рослин, занесених до Червоної книги України.

Заказник місцевого значення «Чортове болото». 668 га. Ця важкодоступна місцина є маловивченою. Через «Чортове» і поряд з ним проходить меліоративна система. Навпіл болото розділяє Радзивилівський канал із добудованими пізніше рукавами канальців. Є підстави вважати, що у лісі неподалік був бункер-штаб головнокомандуючого УПА Василя Кука. Тому ця територія цікава не лише біологам, а й історикам.

Орнітологічний заказник «Муравище–1». 40 га. Статус надано для збереження лісового масиву з різновіковими насадженнями дуба, сосни, берези. Частина території (35 %) заказника заболочена. Гніздиться рідкісний журавель сірий, занесений до Червоної книги України та Міжнародної Червоної книги.

Орнітологічний заказник «Муравище–2». 15,4 га. Мета – зберегти лісовий масив з різновіковими насадженнями берези повислої, вільхи чорної, осики з окремими деревами сосни звичайної та дуба. У трав’яному покриві зростають чорниця звичайна, лохина, журавлина болотна, бруслина бородавчаста. У заказнику гніздяться лелеки чорні, які занесені до Червоної книги.

Локації маршруту

Більше новин

Меню