Заказник Зубр

Загальнозоологічний заказник утворений для збереження волинської популяції зубра.

Нині ці тварини перебувають під загрозою зникнення у світовому масштабі.

Зубр – найбільший із ссавців Волині. У минулому був дуже поширений у Європі. З території Волині зник наприкінці XVII століття через низьку природну плодючість, масштабне викорчовування лісу, розорювання земель, винищувальні облавні полювання.

На початку XX століття мешкав лише у Біловезькій Пущі (Білорусь). Реакліматизований у Звірівському та Муравищенському лісництвах Цуманського мисливського господарства у 1965 році.

Довжина тіла дорослого зубра сягає 3,5 м, маса – до однієї тонни. Забарвлення каштаново-буре, сіро-буре, що влітку світлішає. Голова й лоб вкриті кучерявою шерстю. На шиї та грудях вона закінчується у вигляді гриви, а підборіддя закінчується бородою. Поширений здебільшого на лісових ділянках й рідколіссі. Самки живуть невеликими стадами у кількості 6–8 особин, самці тримаються окремо. Зір слабкий, добре розвинений нюх і слух. Тривалість життя тварин – 25-30 років.

Волонтерами спільно з КНПП “Цуманська пуща” виявлено два стада зубрів чисельністю близько 10 особин кожне, які постійно мігрують. Також окремі особини мешкають у мисливському вольєрі, що в урочищі “Болярка”.

Статус заказника також передбачає збереження високопродуктивних дубових і соснових лісових насаджень, раритетних видів рослин і тварин.

Межі заказника неодноразово змінювались, наразі становлять площу 5530 га.

У Звірокотівських лісах
Меню