Новожуківське замчище і кликуни для Луцького замку

відстані одного кілометра від Пересопниці знаходиться Новожуківське городище.

Це залишки старого замчиська містечка Жукова (нині село Новожуків), що наприкінці XIV століття перебрало податково-адміністративні функції від міста Пересопниці. Бо остання, як і багато міст Русі, була зруйнована монголо-татарською навалою.

Для нового міста місцеві жителі вибрали високий пагорб, через річку Стубла. Дві сторони цього городища виходили до болота, а дві інші обкопали 15-ти метровим широким ровом.

Містечко, яке збудували пересопняни, назвали Жуковом, а волость Жуківською, яка адміністративно входила до Луцького воєводства Великого князівства Литовського.

Цікавий факт, що Жуківська волость мала здавна твердий обов’язок: висилати сторожів і кликунів до Луцького замку. Крім того, давати коней для службових людей, які їдуть з Луцька до Києва.

Замок у Жукові побудовано наприкінці XIV століття у готичному стилі. Він був цегляний, бо цегла зберігалася у дворах мешканців села.

Тривалий час землями володіли князі Чарторийські. Але у зв’язку з тим, що у XVI столітті на Волині почалось інтенсивне будівництво великих і малих сіл власник Жукова переносить центр волості до Клеваня.

Назва села історичного поселення піддавалася багатьом змінам: Жуків, Новожуків, Іскра і знову Новожуків.

Локації маршруту

Більше новин

Меню